Nu är kulturjournalistiken viktigare än någonsin

Media/Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens.

CORONA. Opulens är ett kulturmagasin och konst är inte i första hand viktig för samhället utan för människan, skriver chefredaktör Stefan Bergmark apropå magasinets journalistik i pandemins tidevarv.

 

Opulens är ett samhällsmagasin. I dessa coronatider har och kommer magasinet att publicera artiklar med olika perspektiv på de utmaningar viruset ställer på vårt samhälle. Men Opulens är också ett kulturmagasin och konst är inte i första hand viktig för samhället utan för människan.

Visst kan konsten användas i politiska syften eller bara som förströelse men den är så mycket mer än så. Konst, vare sig det handlar om tv-serier med miljonpublik eller smala performanceföreställningar, kan bryta våra vanliga sätt att se på tillvaron. Ge oss glasögon som skärper vår blick på samhällskulturen och våra egna liv. En från makthavarna fri konst är av yttersta vikt för individens frihet.

Medierna översköljs nu av pandemin. Så måste det vara. Pandemin skördar liv och vi står inför en situation som kanske förändrar världen som vi känner den. Vi är rädda och de flesta av oss följer nog nu riktningen som makthavarnas händer pekar ut. För vad annat kan vi göra? Vi förstår ju att det krävs kollektiv handling för att besegra pandemin. Men det är en samfällighet med bitter eftersmak orsakad av att detta förstås möjliggörs av att också de rika och mäktiga nu är hotade. Plötsligt finns pengar och politisk vilja som exempelvis bara häromdagen saknades när miljoner människor krävde kraftfulla åtgärder för en hållbar framtid.

Om konsten ska vara fri måste den ha ett kritiskt förhållningssätt till makthavarnas olika agendor. Och det gäller förstås även för den journalistik som bevakar och analyserar konsten, det vill säga kulturjournalistiken. Den rådande situationen rymmer visserligen även gott, människor som står solidariska med sin nästa, men på samhällsnivå är den samtidigt alla auktoritära rörelsers våta dröm. Med det sagt finns i dagsläget inget utrymme i Opulens för konspirationsteorier om hur viruset används för att göra medborgarna fogliga. Att inte bara följa strömmen handlar om något annat, det handlar om just individens obestridliga rätt till frihet.

Du som läser detta lever just nu. Och även om vi som lever just nu befinner oss i en värld i undantagstillstånd så kan vi inte trycka på pausknappen. Dagarna och månaderna som passerar kan inte upplevas senare. Av förklarliga orsaker kommer Opulens på obestämd tid inte ha särskilt många recensioner av exempelvis scenkonst och biofilm. Men vi kommer fortsätta att tipsa om böcker, analysera streamad film, tycka till om musiksläpp och så vidare.

Ibland kommer vi att skriva om corona, ofta inte.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Media

0 0kr