Noterat: Sverige och USA flätas samman

Noterat/Samhälle.

Noterat

LÄSTIPS. Pentagons begäran om budget för budgetåret 2021 finns nu tillgänglig. Den går att söka här, på det amerikanska försvarsdepartementets hemsida. Om man söker på länder, till exempel “Sweden”, ser man att krig är en stor och världsomspännande affär.

Många av affärerna görs i namn av “kriget mot terrorism”. Och en av dem som har avslöjat krigsbrott, Julian Assange, kan nu eventuellt dömas till döden om han utlämnas till USA – även om en representant för regeringen i Storbritannoen i juli 2019 har sagt att man inte kommer att utlämna Assange till USA om han riskerar dödsstraff.

I nyhetsrummet (Newsroom) på amerikanska försvarsdepartementets hemsida kan man söka på “Hultqvist”, “Nato” eller “Sweden” och då ser man också hur politiskt, militärt och ekonomiskt sammanvävda Sverige och USA håller på att bli.

Här finns en länk till en kritisk artikel om budgeten i Tom Dispatch.

Lars Borghem

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr