Noterat: SM i etik

Media/Noterat.

TV. Så har då den närmast viktorianska moralismen nått “mellon”, eller schlagerfestivalen som vi dinosaurer säger – vi som är vana vid en enda glittrande lång kväll och inte ett månadslångt harvande.

Thorsten Flinck har tydligen blivit förbannad på en bilist och slagit näven i hens motorhuv.

Man undrar lite stilla hur det med den här puritanska attityden hade blivit med Led Zeppelins speltillfällen efter det att de sprängt en hotelltoalett med dynamit och kört sina Harley Davidsson-hojar genom lobbyn fulla på whisky?

Hur hade Woodstockfestivalen kunnat äga rum, om alla artister där först skulle köras genom ett brottsregister? Herregud, till och med Kraftwerk i sina asexuella kostymer lär ha grisat runt och haft sönder ett soffbord och varit vresiga mot personal under 70-talet.

Men låt mig skruva upp allvaret och fråga vem det är som ska döma? Notera att Flinck är misstänkt för hot och skadegörelse, alltså inte dömd. I strikt juridisk mening är han alltså oskyldig. Ändå stryks han från melodifestivalen.

Samtidigt är den favorittippade så pluttinuttigt politiskt korrekt och mjuk att man börjar undra om “mello” är ett svenskt mästerskap i etik istället för en lättsam tävling i musik.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Media

0 0kr