Facebook ber Opulens om ursäkt

Media.

PROTESTKAMPANJ. Den 6 februari lanserade vi kultur- och samhällsmagasinet Opulens. En vecka senare stängdes utan motivering vårt annonskonto på Facebook. Men efter att vi drivit en protestkampanj öppnas det nu igen och Facebook ber också Opulens om ursäkt.

Men detta sker inte efter vissa ansträngningar från vår sida. Inledningsvis hade vi en Kafka-artad korrespondens med tre olika annonssäljare där vi inte ens kunde få begripliga svar på raka ja- eller nej-frågor. Först hävdade de att vi ”kör annonser som inte ger användarna en konsekvent upplevelse av den typ de väntar sig”. Ett uppenbart felaktigt påstående eftersom det enda vi hade marknadsfört var länkar på vår tidnings Facebooksida vilka leder till artiklar i, just det, vår tidning.

Vi förstod med andra ord tidigt att Facebook begått ett misstag. Efter tre veckor fick vi en ledtråd i och med ett påstående om att vi “kört vilseledande annonser som medfört omfattande negativ feedback från användarna på Facebook”. Vi vet fortfarande inte vilka annonser det handlar om men det ligger nära till hands att misstänka att högerextrema troll, vilka Facebook själva numera säger sig vilja bekämpa, anmält någon annons och avstängningen har därefter skett per automatik.

Vi startade då en kampanj där vi bad våra läsare att skicka in protestbrev till Facebook. Jag skrev om vårt fall, som knappast är unikt, på Tidningen Ångermanlands ledarsida. Även Aftonbladet, Norrköpings Tidningar och Kristianstadsbladet berättade om våra problem och protester.

Hur som helst och som den gamla klyschan lyder: Kamp lönar sig! Efter att vi under sex veckor skrivit olika överklaganden samt drivit protestkampanjen återaktiverades kontot i fredags och vi får också en ursäkt av Facebook. Opulens tackar alla som engagerat sig i kampanjen och de medier som uppmärksammat vårt fall.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Stefan Bergmark

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Media

0 0kr