Zelenskyj öppningstalar på Venedigbiennalen

Nyheter.
President Volodymyr Zelenskyj kommer att invigningstala på Venedigbiennalen.
(Foto: Ukrainian presidential press office/AP)

INVIGNING. I helgen slår Venedigbiennalen, den äldsta och av många ansedd som den viktigaste konstbiennalen i världen, upp portarna. Då öppnar också utställningen ”This is Ukraine: Defending freedom”.

Utställningen, som gjorts i samarbete med Ukrainas presidentkansli och kulturdepartement, visar samtida ukrainska konstnärers arbete samtidigt som den synliggör ukrainsk historia och kultur med stöd från internationella konstnärer.

President Volodymyr Zelenskyj bidrar själv med en bild till utställningen, ett personligt citat skrivet över den ukrainska flaggan: ”Vi försvarar vår frihet”. Han kommer också att tala vid torsdagskvällens invigning.

I början av mars beslutade konstbiennalen i Venedig att konstnärer med band till Rysslands regering inte är välkomna i år. Samtidigt meddelade ledningen för den prestigefyllda internationella utställningen för samtida konst att beskedet inte gäller samtliga ryska konstnärer.

”För dem som motsätter sig den nuvarande ryska regimen kommer det alltid att finnas plats på biennalens utställningar”, skriver biennalen i ett uttalande.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr