Ursprungsbefolkningens röster nu inkluderade

Nyheter.
Det äldsta galleriet på American Museum of Natural History in New York har återinvigts efter fem års renovering och uppdatering gjord tillsammans med representanter från ursprungsbefolkningen (foto: John Minchillo/AP)

STAMMAR. Museum of Natural History i New York har uppdaterat sin utställning om den amerikanska ursprungsbefolkningen tillsammans med representanter från tio olika stammar. Frågan om var föremålen egentligen ska visas återstår dock.

Efter fem års renoveringsarbete har American Museum of Natural History i New York nu återöppnat sin “Northwest coast hall” och utställningen om några av den amerikanska ursprungsbefolkningens många stammar.

Den nya utställningen har till skillnad från de tidigare gjorts i samarbete med representanter från tio olika stammar från nordvästra USA och Kanada.

Länge oförändrad

Hallen var det stora museets första och öppnade 1899. Under 1900-talet förblev den i stora delar oförändrad. Nu ställs föremålen ut med texter både på engelska och på inhemska språk. Dessutom visas verk av unga konstnärer från de olika stammarna, samt videofilmer som berättar om stammarnas historia och samtid.

Samtidigt återstår frågan om huruvida föremålen verkligen ska visas på museet i New York, med tanke på den roll som “stöld och kolonialisering” har spelat för att bygga upp samlingarna, och på hur ursprungsbefolkningens samhällen har behandlats, skriver AP.

Föremål återförs

– Är det rimligt att en grupp människor som inte har något att göra med de här föremålen ska ägna sina liv åt att ta hand om dem? Eller är det bättre att skicka tillbaka de här skatterna till de samhällen som de kommer ifrån?, säger konstnären och historiker Haa’yuups från Huupa‘chesat-ḥ First Nation som arbetat med utställningen.

Enligt kurator Peter Whiteley, har museet genom åren repatrierat vissa föremål och under renoveringen har man också kommit fram till att man är redo att göra ytterligare – om än begränsad – repatriering. Museet vill samtidigt utveckla ett större samarbete med den amerikanska ursprungsbefolkningens stammar, enligt Peter Whiteley.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr