Ukraina portar musik och böcker från Ryssland

Nyheter.
Ryska böcker, som här om Jurij Gagarin, får inte längre importeras i Ukraina (foto: Misha Japaridze/AP/TT)

Musik som framförs eller är komponerad av nu levande ryska musiker förbjuds att spelas offentligt i Ukraina. I den lag parlamentet har antagit anges risken för en försvagad ukrainsk identitet som grund, skriver österrikiska nyhetsbyrån APA.

”Musikaliska verk från den invaderande staten (Ryssland) påverkar separatistiska stämningar hos befolkningen”, skriver parlamentet enligt APA.

Undantag görs för musiker som aktivt tagit ställning mot invasionen.

Samtidigt förbjuds import och distribution av böcker och andra trycksaker från Ryssland, Belarus och de delar av Ukraina som olagligen annekterats av Ryssland, skriver statliga nyhetsbyrån Ukrinform. Tryckta medier på ryska – eller ”språket från den aggressiva staten”, som det heter – som importeras från andra länder måste framöver godkännas och förtullas vid gränsen.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr