Ukraina kan tävla i Eurovision via video

Nyheter.
Det är fortfarande osäkert om ukrainska Kalush Orchestra kan komma till Turin och tävla i Eurovision Song Contest (foto: Jessica Gow/TT)

ESC. Med lite mindre än två månader kvar till Eurovision Song Contest i italienska Turin är det fortfarande osäkert om eller hur Ukraina kan delta i tävlingen.

Enligt det italienska public service-bolaget Rai, som arrangerar årets ESC, är planen att den ukrainska hiphopgruppen Kalush Orchestra ska framföra bidraget “Stefania” live på plats. Om situationen i Ukraina gör att de inte kan ta sig till Turin kommer de att medverka via en förinspelad video, skriver Dagens Nyheter.

I ett inlägg på Instagram skriver även det ukrainska public service-bolaget Suspilne att Ukraina förbereder sig för att delta i ESC. I en video till inlägget säger Kalush Orchestras frontfigur Oleh Psiuk att Eurovision visserligen är viktigt för bandet, men att deras familjers och vänners liv är viktigare. Han säger även att en bandmedlem just nu strider i Kiev och att de alla hjälper till så mycket de bara kan.

“Jag vill be alla som har sociala medier att prata om det här. Vi behöver verkligen att ni sprider information och att vi får hjälp att stänga luftrummet. Låt oss göra världen till en fredlig plats 2022”, säger han.

Eurovision Song Contest äger rum den 10-14 maj och Ukraina tävlar i den första semifinalerna. Enligt de senaste oddsen har Kalush Orchestra absolut störst chans att vinna tävlingen, följt av Italiens Mahmood & Blanco och därefter Sveriges Cornelia Jakobs.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr