“Turandot” med ukrainsk sopran livesänds från New York

Nyheter.
På lördag direktsänds “Turandot” med ukrainska sopranen Liudmyla Monastyrska från Met i New York. (Foto: Marty Sohl)

APPLÅDERAD. På lördag kan svenska operafantaster bege sig till närmaste Folkets hus. Då direktsänds “Turandot” med ukrainska sopranen Liudmyla Monastyrska på bio från Metropolitan i New York.

Den ukrainska sopranen Liudmyla Monastyrska var ursprungligen inte påtänkt för titelrollen i uppsättningen av “Turandot” på Metropolitan. Men när operan offentligt kapade banden med sin megastjärna, sopranen Anna Netrebko, på grund av hennes ovilja att ta tillbaka sitt tidigare offentliga stöd för Vladimir Putin, blev Monastyrska tillfrågad att överta rollen.

Vid premiären i lördags avslutade hon föreställningen med att vira in sig i den ukrainska flaggan inför stående ovationer från publiken. Nu får även resten av världen möjlighet att se Puccinis opera i Franco Zeffirellis klassiska uppsättning, dirigerad av Marco Armiliato.

I Sverige distribueras “Met-operan på bio” av Folkets hus och parker och kan ses på ett stort antal platser i landet på lördag med start klockan 19.

Liudmyla Monastyrska har tidigare framfört Turandot vid Ukrainas nationella opera i Kiev och på Bolsjojteatern i Moskva. Yonghoon Lee gör rollen som prinsen som vill vinna den iskalla prinsessans hand och sjunger operahiten ”Nessun dorma”.

Metropolitans direktsändningar når över 2 200 biografer i 70 länder, och sedan starten 2006 har operan sålt fler än 26 miljoner biljetter.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr