Tate bryter med ryska oligarker

Nyheter.
Viktor Vekselberg (foto: Pavel Golovkin/AP/TT)

UKRAINAKRIGET. Konstmuseet The Tate i London klipper banden till de ryska miljardärerna Viktor Vekselberg and Pjotr Aven sedan dessa blivit föremål för sanktioner från EU och USA i samband med Rysslands krig mot Ukraina, skriver The Guardian.

Oljemiljardären Viktor Vekselberg har nära band till Vladimir Putin och förlorar nu sin status som hedersmedlem i den prestigefyllda välgörenhetsstiftelsen Tate Foundation. Han omfattas redan av amerikanska sanktioner sedan 2018.

Pjotr Aven pekas ut som en av Vladimir Putins närmaste oligarker och sitter i ledningen för en av Rysslands största banker. Han har bott i Storbritannien där han är känd som konstsamlare och för att ha donerat pengar till brittiska konstinstitutioner, däribland Tate.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr