Svenska publicister i gemensamt upprop

Nyheter.
Foto över Ukrainas huvudstad, Kiev, torsdagen den 24 februari (foto: Emilio Morenatti/AP/TT)

SOLIDARITET. I ett gemensamt upprop i DN vill nio publicister för svenska tidningar visa sympati och stöd för oberoende medier i Ukraina och Ryssland.

Uppropet har skrivits under av chefredaktörerna Lena K Samuelsson, Peter Fellman, Peter Wolodarski, Klas Granström, Christofer Ahlqvist, Markus Gustafsson, Anna Careborg, Jonas Kanje och Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert.

I texten beskriver de hur de följt händelseutvecklingen den senaste veckan och nåtts av besked om att journalister dödats och skadats i sitt arbete:

”En totalitär stormakt vill med våld slå ner det som Europa har ägnat de senaste 80 åren åt att bygga upp. Det är helt avgörande att inhemska och utländska journalister kan fortsätta att rapportera om de ryska övergreppen.”.

Uppropet kommer även att publiceras på ryska och ukrainska och spridas på medieföretagens sociala mediekanaler och på löpsedlar.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr