Svenska produktioner för billiga för att få stöd

Nyheter.
Storsatsningen “Tunna blå linjen” når inte upp till nivån för regeringens rabattförslag. (Foto: Johan Nilsson/TT)

MOTHUGG. Det förslag som regeringen lagt fram om rabatt för film- och dramaserieproduktioner kritiseras av Film i Skåne och Filmpool nord. Svenska filminspelningar är helt enkelt för billiga.

Organisationerna, som förmedlar arbetskraft och ekonomiskt stöd till filmproduktioner, menar att nivåerna för att få rabatten är för hög rapporterar Kulturnytt i P1.

Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne, uppger att det inte finns några produktioner i Skåne som har tillräckligt stor budget för att få ta del av rabatten. Inte ens storsatsningen “Tunna blå linjen” klarar nivån, enligt Ivarsson.

Förslaget har utformats för att bidra till en stärkt filmbransch i Sverige och regional tillväxt i hela landet. För att få stödet på en fjärdedel av produktionsutgifterna krävs att en spelfilm har en totalbudget på 30 miljoner kronor och en dramaserie behöver, oavsett om avsnitten är 20 minuter eller en timme långa, kosta 10 miljoner kronor per avsnitt.

Nivån för dokumentärfilmer är 10 miljoner kronor, vilket innebär att stödet inte kommer att kunna användas av produktioner i norra Sverige, enligt Sandra Warg, vd för Filmpool nord.

Jag ser att de dokumentärer som görs i norra Sverige aldrig kommer upp i de summorna, säger hon till Kulturnytt.
Förslaget skickas nu på remiss och ambitionen är att ett beslut ska fattas av regeringen senast i september.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr