Stulen bronsekorre återfunnen

Nyheter.
Den heilande bronsekorren av konstnären Mats Wikström har nu kommit till rätta (foto: Kulturens hus i Luleå)

KONTROVERSIELL KONST. Stölden av en bronsekorre tidigare i veckan i Konsthallen på Kulturens hus i Luleå har fått ett lyckligt slut.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten har polisen kunnat ta verket i beslag och den ska nu placeras tillbaka i konsthallen.

Skulpturen, gjord av konstnären Mats Wikström, är en cirka 20 centimeter hög bronsekorre som gör en så kallad hitlerhälsning.

Verket har rört upp känslor men enligt Hans Sundvall, konstnärlig samordnare i Luleå, är det inte problematiskt.

– Vi har som uppdrag att väcka känslor. Att visa kontroversiell konst som kan röra och uppröra är något vi ska göra. Om ingen har känslor efter att ha besökt oss så har vi misslyckats i vårat uppdrag, säger han till SVT.

I den polisanmälan som gjorts har värdet på konstverket uppskattats till 30 000 kronor.

I februari 2009 stals ett annat verk av Mats Wikström. Då var det fråga om en förgylld mässingsskulptur föreställande en orre som stod i entrén till en fastighet i centrala Luleå. Den uppskattades i samband med stölden ha ett värde av cirka 200 000 kronor.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr