Spotifys svar på coronakritiken

Nyheter.
Spotifys grundare Daniel Ek (foto: Henrik Montgomery/TT)

BOJKOTT. Spotify kommer att förse poddar som tar upp coronaviruset med länkar till ytterligare information om pandemin. Det beskedet gav grundaren Daniel Ek på söndagskvällen.

Den senaste tiden har Spotify varit i rejält blåsväder. Bolaget har fått stark kritik för Joe Rogans podcast “The Joe Rogan experience”.

Kritiken mot podden växte sedan Joe Rogan intervjuade läkaren och vaccinmotståndaren Robert Malone. Bland annat har 270 forskare, läkare och sjuksköterskor i ett gemensamt upprop kallat podden för “en av världens mest inflytelserika källor till skadlig information om vaccin och pandemin”.

På söndagen gav Daniel Ek beskedet i ett blogginlägg att Spotify kommer att ha en länk till alla podcast-avsnitt som handlar om coronaviruset. Länken ska leda till en särskild “covid-19-hubb” med fakta och aktuell information om viruset, rapporterar Bloomberg.

Hotar med ny musik

En rad artister har kritiserat Spotify. En av dem är den brittiska popartisten James Blunt som i lördags skrev på Twitter :

”Om Spotify inte omedelbart tar bort Joe Rogan kommer jag att släppa ny musik på plattformen”.

James Blunt är känd för världshits som “Goodbye my lover” och “You’re beautiful”, men på senare tid har den brittiska stjärnan även vunnit ny mark som lustigkurre på sociala medier.

I flera av kommentarerna till Twitter-inlägget hyllas musikern för sin humor och självironi, medan andra anser att frågan är för viktig för att skämta om och att det i stället krävs handling.

Young först att kritisera

Neil Young var först med att tidigare i veckan uttrycka sin kritik och kräva att Spotify tog bort antingen hans musik eller Rogans podd och i lördags gjorde även singer-songwritern Joni Mitchel det.

Även Nils Lofgren har sällat sig till artisterna som nu kritiserar Spotify och vill få sin musik bortplockad. I ett inlägg på Neil Young Archives skriver han: ”Vi uppmuntrar alla musiker, artister och musikälskare överallt att förena sig med oss och klippa banden till Spotify”.

“Stort ansvar”

Spotify, som sedan 2020 har exklusiva rättigheter till Joe Rogans podcast värderad till 900 miljoner kronor, gav i lördags en skriftlig kommentar till TT om konflikten.

Spotify vill att all musik och allt ljudinnehåll i världen ska finnas tillgängligt för företagets användare.

“Med det kommer ett stort ansvar att balansera lyssnarnas säkerhet med kreatörernas frihet. Vi har en detaljerad innehållspolicy och har tagit ned över 20 000 podcastavsnitt kopplade till covid-19 sedan starten av pandemin. Vi beklagar Neils beslut att ta bort sin musik från Spotify, men hoppas få välkomna honom tillbaka snart”, skrev Spotify.

Enligt Variety har Spotifys marknadsvärde sänkts med mer än två miljarder amerikanska dollar efter Neil Youngs krav och när börsen stängde i torsdags låg Spotify-aktien på den lägsta nivån på mer än 1,5 år och var då värd 171,32 dollar per aktie.

Enligt artikeln är flera investerare oroliga för att protesten kan komma att ge en snöbollseffekt och få kunder att lämna plattformen.

Linnéa Wannefors/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr