Pussy Riot säljer NFT:er för att stötta Ukraina

Nyheter.
Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot (foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT)

SOLIDARITET. Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikova ska sälja NFT:er till förmån för Ukraina, skriver NME.

NFT, eller “Non-fungible token”, är en typ av äkthetsbevis där ägarskapet lagras i en så kallad blockkedja som hindrar ett digitalt konstverk från att kopieras.

Tolokonnikova är del av del av den nystartade organisationen Ukraine DAO som kommer att släppa 10 000 NFT:S föreställande den ukrainska flaggan. Intäkterna av försäljningen ska gå till organisationerna Return alive foundation och NGO Proliska. Dessutom kommer det att släppas en unik version.

I en intervju med Decrypt förklarar hon beslutet att bara sälja NFT:s med den ukrainska flaggan med att det inte handlar om någon speciell konstnär eller estetik.

– Det handlar om något mycket större än oss alla, det är en gest av ren solidaritet.

Ryssland kategoriserade i december Nadezjda Tolokonnikova som “utländsk agent”. Det är en benämning på medier, organisationer och privatpersoner som anklagas av Kreml för att vara utlandsfinansierade och ägna sig åt politisk verksamhet, och som kan leda till höga böter.

Märkningen skrämmer bort såväl samarbetspartners som källor och har gjort det svårare för många journalister att utföra sitt arbete.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr