Nordiska museet ber om 75 miljoner extra

Nyheter.
Nordiska museet öppnar tidigast i slutet av mars. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

PANDEMIKRIS. Nordiska museet på Djurgården i Stockholm är liksom många andra museer just nu coronastängt för andra gången. Under 2020 tappade man 26 miljoner i intäkter och museet äskar nu 75 miljoner kronor i extra bidrag från regeringen på grund av pandemin.

Det totala ekonomiska bortfallet relaterat till pandemin beräknas till 52 miljoner kronor enligt det budgetunderlag som lämnats in till regeringen. Till detta kommer merkostnader, även dessa orsakade av pandemin.

“Vi är helt beroende av våra publika intäkter. Intäktsbortfallen slår totalt botten ur stiftelsens ekonomi och leder till mycket stora eftersläpningar i verksamheten”, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet i ett pressmeddelande.

Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. Museet på Djurgården öppnas tidigast i slutet av mars.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr