Minst 53 skadade kulturarv i Ukraina

Nyheter.
En kyrka i Charkiv som skadats i en rysk attack. Hittills har Unesco bekräftade uppgifter om skador på 29 religiösa byggnader.
(Foto: Felipe Dana/AP)

KULTURARV. Unesco har nu minst 53 fall av bekräftade skador på historiska platser, religiösa byggnader eller museer i norra och östra Ukraina. Skadorna är orsakade av den ryska invasionen.

Det här är den senaste listan men den är inte uttömmande eftersom våra experter fortsätter att kontrollera ett antal rapporter inlämnade av ukrainska myndigheter, säger en talesperson från Unesco till AFP. Listan rymmer heller ingen information om vad som hänt de historiska byggnaderna i de belägrade städerna Mariupol eller Kherson i södra Ukraina.

Unesco använder sig av satellitbilder och vittnesmål för att verifiera de inrapporterade skadorna. Av de bekräftade fallen finns fem i huvudstaden Kiev medan ytterligare fem har konstaterats i staden Tjernihiv i norra Ukraina. Sammanlagt 29 religiösa byggnader, 16 historiska byggnader, fyra monument och fyra museer är skadade – dock inget av de kulturhistoriska världsarven. Staden Tjernihivs historiska kärna finns dock på Unescos lista över möjliga världsarv sedan Ukraina tidigare lämnat in en ansökan om att det ska bli ett sådant.

Enligt Ukrainas kulturdepartement finns 135 fall av rapporterade skador av det ukrainska kulturarvet orsakade av ryska trupper, uppger nyhetsbyrån Interfax-Ukraine.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr