Masstöld av konst i Mariupol

Nyheter.
En tavla av den grekisk-ryske landskapsmålaren Archip Kuindzji ska ha stulits från det bombade Kuindzji-museet i Mariupol. (Foto: AP/TT)

PLUNDRING. Fler än 2 000 konstverk har stulits från Mariupol i Ukraina, uppger lokala myndigheterna i staden. Tavlor, skulpturer och ikoner ska ha stulits från museer av den ryska krigsmakten. Konsten ska förts från Mariupol till Donetsk. Bland annat rör det sig om tavlor av landskapsmålaren Archip Kuindzji, rapporterar The Guardian.

Enligt en medlem i stadens kommunfullmäktige, Petro Andriusjenko, ska tre verk av Kuindzji ha tagits från tre lokala museer, däribland från Kuindzji-museet som skadades svårt i ett ryskt luftangrepp den 21 mars. Händelserna har polisanmälts och myndigheterna kommer även att be Interpol om hjälp.

I helgen kom också uppgifter om att ryska soldater ska ha stulit en samling med värdefulla föremål från det historiska museet i Melitopol, väster om Mariupol. Det handlar om över 2 300 år gamla kulturskatter som härstammar från det skytiska riket.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr