Kyrkan satsar för att rekrytera musiker

Nyheter.
Svenska kyrkan satsar för att rekrytera fler musiker. (foto: Alex Giacomini /Ikon)

VÄRVNING. Fram till 2030 behöver Svenska kyrkan rekrytera 700 kyrkomusiker – men allt färre söker sig till yrket. Därför satsar Svenska kyrkan på en aktionsplan för att fånga upp intresset för orgeln som instrument.

I planen ingår bland annat att alla svenska församlingar ska bjuda in alla nioåringar till orgelupplevelser. Dessutom ska alla kyrkomusiker i Sverige undervisa minst en orgelelev.

Projektet sker i samarbete med Göteborgs internationella orgelakademi.

“Vi vet att det finns ett stort intresse och fascination för orgeln, men också en stor respekt och kanske en osäkerhet inför att instrumentet finns i ett så tydligt kyrkligt sammanhang. Med Organister i framkant bjuder vi in till att lära känna orgeln på nya sätt och vi lyfter kyrkomusiker som ett framtidsyrke med stora möjligheter”, säger Marit Torkelson, projektledare för Organister i framkant, i ett pressmeddelande.

Sofia Sundström/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr