Kulturministern: “Inga samarbeten med Ryssland”

Nyheter.
Jeanette Gustafsdotter (foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT)

KRIGSPROTEST. Sverige ska inte stötta den ryska statsledningen genom kultursamarbeten. Det skriver kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i en kommentar till TT med anledning av frågor om just bojkott av rysk kultur på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Enligt Gustafsdotter är det nödvändigt i det rådande läget att “se över eventuella samarbeten”:

“I Sverige har vi självständiga myndigheter och en fri kultur. Det är inte regeringen som bestämmer över vilken kultur som ska produceras eller visas i Sverige. Med detta sagt ska vi inte stötta den ryska statsledningen genom kultursamarbeten. Därför har vi haft en dialog med våra statliga kulturinstitutioner och fått klarlagt att det inte pågår samarbeten med det officiella Ryssland”, skriver hon.

Enligt Gustafsdotter är kulturdepartementets främsta uppgift nu att stötta kultur och medier i Ukraina. Bland annat förs en dialog med Nationalmuseet i Kiev för att skydda kulturarvet och dess samlingar.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr