”Kulturinstitutioner kan behöva hjälp av Säpo”

Nyheter.
Sergej Novikov presenterades som en ny, lovande regissör för personalen på Kungliga Operan i Stockholm. I själva verket var han en högt uppsatt chef i Putins maktapparatFredrik Sandberg/TT)

NATIONALSCEN. Kungliga Operan har varit “enormt naiv”. Det menar underrättelseexperten Joakim von Braun efter att Svenska Dagbladet avslöjat att regissören Sergej Novikov hade tagit en paus från sitt chefsjobb i Kreml för att regissera “Jolanta” på den svenska nationalscenen.

Han menar att det vid kulturutbyte med Ryssland är nödvändigt att fråga sig om den information man får verkligen är korrekt, skriver Svenska Dagbladet i en uppföljning till gårdagens avslöjande.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) skriver i en kommentar till SvD att regeringens utgångspunkt är “att de svenska kulturinstitutionerna försäkrar sig, i varje enskilt fall, om eventuella individuella kontakter och samarbeten är lämpliga.”

Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, menar att kulturinstitutioner kan behöva hjälp av någon expertmyndighet för att hantera politiska frågor och göra analyser inför ett internationellt samarbete.

– Kanske kan det skapas någon funktion där de kan få hjälp av en expertmyndighet. Man kan tänka sig Säpo eller Myndigheten för psykologiskt försvar, säger han till Svenska Dagbladet.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr