Kalle Lind får Piratenpriset

Nyheter.
Kalle Lind presenteras som årets Piratenpristagare vid ett tillkännagivande vid Pumphuset i skånska Vollsjö. (Foto: Johan Nilsson/TT)

PRISAD. Årets Piratenpris går till Kalle Lind.

Strax efter 12 klev pristagaren ut från det gamla pumphuset i skånska Vollsjö, Fritiof Nilsson Piratens födelseort.

De två senaste åren har Piratensällskapet inte kunnat hålla tillkännagivandet som brukligt vid pumphuset i Vollsjö på grund av pandemin, men i år avlöpte allt enligt traditionen. Vid Pumphuset förklarade Kalle Lind att han nu får det finaste priset som finns, finare än Nobelpriset, och att allt från och med nu blir nedförsbacke. Han försökte också sammanfatta det som han gillar hos Piraten.

Han ser på människan som den tragiska och komiska varelse hon är, sade Kalle Lind och citerade två vanliga repliker från Malmö som han känner igen hos Fritiof Nilsson Piraten: “det är vad det är, och vad ska man göra”.

Diversearbete

“Diversearbetare i kulturbranschen”. Så brukar radioprataren, författaren och förläggaren Kalle Lind titulera sig själv. Piratenpriset får han för ett “osedvanligt kärleksfullt, humoristiskt och initierat kulturellt diversearbete”.

Min första tanke var att juryn var fullkomligt sinnessjuk, säger Kalle Lind som är stolt, glad och generad.

Jag är väl inte Klas Östergren, Kristina Lugn eller Allan Edwall. Det här är en oerhört fin skara att få sälla sig till.

Förhörd av släktingar

Kunnig om Fritiof Nilsson Piraten är dock Kalle Lind som hade alla författarens böcker i föräldrahemmet och dessutom blev förhörd av sina släktingar om detaljer i dem.

Fritiof Nilsson Piraten (1895-1972) var advokat och författare. Han debuterade med “Bombi Bitt och jag” 1932.

Sedan 1989 har Piratenpriset delats ut till kulturpersonligheter som verkat i Piratens anda och sedan 2020 ligger prissumman på 150 000 kronor.

Bland tidigare pristagare finns bland andra Kristina Lugn, Gösta Ekman, Lasse Åberg, Carin Mannheimer och Bodil Malmsten. I fjol fick författaren Karin Brunk Holmqvist priset.

Själva priset delas ut under Piratendagen i Kivik i juli.

Fakta: Piratenpriset

De tio tidigare årens Piratenpristagare:

2021: Karin Brunk Holmqvist

2020: Lina Wolff

2019: Fredrik Backman

2018: Johan Glans

2017: Nisse Hellberg

2016: Viveca Lärn

2015: Lasse Åberg

2014: Gösta Ekman

2013: Claes Eriksson

2012: Leif GW Persson

Källa: Fritiof Nilsson Piratensällskapet

Erika Josefsson/TT

Daniel Kihlström/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr