JK vill konfiskera Cissi Wallins bok

Nyheter.
2019 inleddes den första rättegången mot Cissi Wallin. Hon dömdes för grovt förtal. Domen är överklagad och ska tas upp av hovrätten (foto: Fredrik Persson/TT)

RÄTTEGÅNG. Först blev hon dömd för grovt förtal på sociala medier. Nu står Cissi Wallin åtalad för samma brott för sin bok “Allt som var mitt”. Justitiekanslern yrkar också på att hennes bok ska konfiskeras.

I augusti 2020 kom debattören Cissi Wallin med sin självbiografiska bok “Allt som var mitt – Historien som inte får berättas”. Redan då hade hon blivit dömd för grovt förtal i tingsrätten efter att på sociala medier ha anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt.

Den händelse som hon refererade till ska ha inträffat 2006. Fem år senare gjorde Cissi Wallin en polisanmälan, Virtanen nekade till anklagelserna och förundersökningen lades ned i oktober 2012.

Anklagelserna på Instagram och Facebook publicerade Cissi Wallin under metoo-hösten 2017. Domen två år senare för grovt förtal på sociala medier är överklagad till hovrätten. Förhandlingarna skulle ha hållits tidigare i vinter men ställdes in sedan en av parterna blivit sjuk.

Den rättegång som nu inleds i Stockholms tingsrätt gäller i stället boken. Wallin står åtalad av JK för tryck- och yttrandefrihetsbrottet grovt förtal. Åtalet gäller både det som hon har skrivit och hennes roll som ansvarig för den databas som publicerat boken som ljud- och e-bok. I sin bevisning citerar JK sju olika stycken från Cissi Wallins bok där anklagelserna upprepas.

Cissi Wallin förnekar även inför denna rättegång att hon gjort sig skyldig till brott. Fredrik Virtanen i sin tur uppger att “strömmen av hat och hot” mot honom tilltog efter att boken kom ut.

Cissi Wallins bok riskerar nu att bli den första på 57 år som fälls för tryckfrihetsbrottet grovt förtal, uppger Svensk Bokhandel.

Erika Josefsson/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr