Jimmy Carr kritiseras för Förintelseskämt

Nyheter.
Jimmy Carr har fått hård kritik efter att ha skämtat om Förintelsen och romer (foto: Brad Barket/Invision/AP/TT)

BOJKOTTHOT. Komikern Jimmy Carr har mött hård kritik efter att ha skämtat om Förintelsen och romer. Nu uppmanas strömningsplattformen Netflix att ta bort delar av hans show.

Det är i sin Netflix-special “Dark Material” som komikern Jimmy Carr skämtat om Förintelsen och om romer och andra resande folkgrupper, skriver Sky News.

Flera organisationer har reagerat starkt, bland andra The Auschwitz Memorial, som skriver på Twitter att Jimmy Carr bör lära sig om ödet för alla dem som deporterades till Auschwitz.

Välgörenhetsorganisationen Traveler Movement, som bland annat stödjer romer, har också fördömt skämtet och skickat en uppmaning till Netflix att ta bort delar av materialet.

Flera brittiska politiker inom Labourpartiet har ställt sig bakom uppmaningen, bland andra parlamentsledamoten Zarah Sultana som i ett inlägg på Twitter skriver att hån av ett rasistiskt folkmord inte har någon plats varken i en komedi eller i ett anständigt samhälle.

Carr själv har ännu inte gjort något uttalande om kritiken men har tidigare sagt att hans föreställning innehåller hemskheter, och beskrivit några av skämten som “karriärdödare”.

Linnéa Wannefors/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr