Infekterad konstdebatt om “Vita havet” blir bok

Nyheter.
Konstfack i Stockholm (foto: Jessica Gow/TT)

KONSTKONFLIKT. Debatten om Vita havet på Konstfack blev en av de senaste årens mest infekterade fejder. Nu har professor Sara Kristoffersson skrivit sin version av händelserna, i den nya boken “Hela havet stormar”.

Konflikten började när ett studentkollektiv ville byta namn på utställningshallen Vita havet, eftersom de menade att namnet var rasistiskt. De ansåg att namnet symboliserade den vita homogeniteten på skandinaviska konsthögskolor som de ansåg vara ett demokratiskt problem. Sara Kristoffersson reagerade mot namnbytet, och framhöll att Vita havet hade en annan historia.

“Jag stod upp i en sakfråga – och hamnade i en tribunal. Det låter säkert dramatiskt, men på ett personligt plan var det en fråga om överlevnad att skriva den här boken”, säger hon i ett pressmeddelande.

I boken analyserar hon bland annat begrepp som identitetspolitik och värdegrunder.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr