Hugo Alfvén firas hela året

Nyheter.
Kompositören Hugo Alfvén arbetar vid sin flygel i sitt hem i Tibble i Leksand (foto: SvD/TT)

JUBILEUM. Första maj skulle tonsättaren, dirigenten men också bildkonstnären Hugo Alfvén ha fyllt 150 år vilket uppmärksammas stort under året.

Alfvén, företrädare för nationalromantiken i svensk musik, gjorde bland annat orkesterverk som “Midsommarvaka”. Mindre känt är att han också var en målande konstnär och flera av hans målningar, bland annat från Capri, visas på Waldemarsudde i Stockholm i en utställning som öppnar på födelsedagen.

Alfvén komponerade en rad klassiska körverk som “Uti vår hage” och under 37 år ledde han manskören Orphei Drängar. Bland de många programpunkter som Kungliga Musikaliska Akademien sammanställt finns även en “Sing along Alfvénkonsert” med Radiokören under ledning av Cecilia Rydinger i Berwaldhallen i Stockholm 19/11.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr