Hon får Nordiska priset: “Helt fantastiskt”

Nyheter.
Dansk-grönländska författaren Naja Marie Aidt får Svenska Akademiens näst största pris (foto: Janerik Henriksson/TT)

PRISAD. Den dansk-grönländska författaren Naja Marie Aidt får Svenska Akademiens nordiska pris på 400 000 kronor.

– Jag är jätteglad, förundrad och överraskad. Det är en stor ära, säger hon.

Hon har lyfts fram som en av de mest framträdande danska författarna i generationen från 1990-talet. Naja Marie Aidt föddes 1962 på Grönland men flyttade till Danmark som åttaåring och är numera verksam i Köpenhamn. Hon debuterade 1991 med lyriksamlingen “Så laenge jeg er ung” och har sedan dess skrivit i de flesta genrer, bland annat dramatik, barnböcker prosa och libretton. 2008 fick hon Nordiska rådets litteraturpris för novellsamlingen “Babian”.

Att få Svenska Akademiens pris tycker hon känns “helt fantastiskt”.

– Jag har fått många danska priser men att få den uppmuntran från Norden, Sverige och ett annat land är helt otroligt stort. Det betyder att mina böcker har rest ut i världen och har funnit läsare i andra städer än bara här hemma. Och det är så härligt, säger hon.

Svår tid

Hennes senaste bok “Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka” från 2017 handlade om sonen Carls död. Boken uppmärksammades internationellt och gavs ut på svenska året efter i översättning av Johanne Lycke Holm.

Den var hennes försök att skriva direkt ur den råa sorgen efter hennes 25-årige sons död. Han hade tillsammans med en kompis experimenterat med psykedeliska svampar, drabbats av en psykos och kastat sig ut genom fönstret på fjärde våningen.

Naja Marie Aidt har beskrivit hur händelsen fick hennes språk att gå sönder. Efter den boken har det också dröjt för henne att hitta tillbaka till skrivandet.

– Personligt har jag haft det mycket svårt så klart. Och jag har tvivlat på vad jag skulle skriva om. Det är nog typiskt när man har skrivit ett rekviem, då är det inte så lätt att vända tillbaka till allmänna ämnen och ”små problem”. Det har tagit mig lång tid att hitta en form och ett ämne som jag tycker känns spännande.

Nu har hon ändå börjat igen, med att skriva om vänskap och vad det betyder att ha andra människor i sitt liv.

Poesin viktig

Den ständige sekreteraren Mats Malm gläds över att priset ger Akademien möjligheten att uppmärksamma de nordiska länderna som “den gemenskap de är”.

– I år är vi glada att kunna ge priset till Naja Marie Aidt, som utforskar genrer och uttryck på sitt helt särpräglade sätt. Det är en kraftfull författare med poetisk sensibilitet som utmanar, säger han.

Naja Marie Aidt säger själv att poesin är viktig för henne, också som prosaist. Det gör henne uppmärksam på orden, rytmen och klangen och språkets mer abstrakta sida.

– Det är alltid poesin jag vänder tillbaka till. Det är den svåraste genren att skriva i, den kräver att man är väldigt precis. Så det är en bra övning inför att skriva prosa.

Elin Swedenmark/TT
Erika Josefsson/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr