Hon får årets internationella Booker-pris

Nyheter.
Författaren Geetanjali Shree tilldelas årets internationella Booker-pris för sin roman “Tomb of sand” (foto: David Cliff/AP-TT)

PRISAD. Den indiska författaren Geetanjali Shree tilldelas årets internationella Booker-pris för sin roman “Tomb of sand”. Hon delar prissumman på 50 000 pund med översättaren Daisy Rockwell, skriver SVT.

“Tomb of sand” handlar om en 80-årig kvinna som hamnar i en djup depression när hennes man dör, men som övervinner den och konfronterar sitt förflutna. Den är skriven på hindi och det är första gången en bok skriven på ett indiskt språk vinner det internationella Booker-priset.

Juryn beskriver boken som “originell och lekfull” trots det allvarliga temat.

Det internationella Booker-priset är ett brittiskt litteraturpris som delas ut årligen för ett verk som är översatt till engelska.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr