Harriet Andersson hyllas på Filminstitutet

Nyheter.
Harriet Andersson i rollen som journalisten Kajsa Håkansson i filmen “För vänskaps skull” från 1965 (foto: SVD/TT)

FILMLEGEND. Hon slog igenom i “Sommaren med Monika” och har varit en del av svensk film i över ett halvt sekel. Lagom till hennes 90-årsdag uppmärksammas Harriet Andersson nu av Filminstitutet under en särskild hyllningskväll.

Den 14 februari anordnas en visning av Jörn Donners “Att älska” i Filmhusets bio, då Jan Lumholdt och Christina Olofsson talar om Harriet Anderssons karriär. “Med en sällsam blandning av det jordnära och det eteriska har Andersson haft en unik närvaro på filmduken som har inspirerat flera generationers filmskapare”, skriver institutet i ett pressmeddelande.

Fyra av filmerna med Harriet Andersson finns nu tillgängliga på SVT Play: “Sommaren med Monika”, tv-dramat “Pappa är död”, “I rollerna tre” och “Happy End”. SF Anytime har också lagt ut 18 filmer där stjärnan medverkar.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr