Greiders nya bok får omslag i falufärg

Nyheter.
Göran Greider och Allan Söderman. (Foto: Press)

AVFÄRGANDE. Göran Greiders nya bok Stugland trycks också i en specialupplaga där omslaget målas i falu rödfärg. 

Falu rödfärg har en lång historia. Först intog den rollen som “kopparfärg” på konungens slottstak. Trenden spreds snabbt bland adeln och de svenska stormännen som började måla delar av sina byggnader i samma färg. Med tiden skulle färgen komma att bli det självklara valet för många svenskars hus, stugor och gårdar. Nu målas omslaget till Göran Greiders bok i samma färg. En speciell procedur som innebär att både namn och titel behövts skrapas bort från boken.

Ändå känner Allan Söderman, utformaren av specialupplagan, att det inte varit ett problem.

– Det gick väldigt enkelt och det beror på att färgen inte fäster på UV-lack. Vi körde UV-lack på vitt papper och eftersom falu rödfärg är en slamfärg behövs en absorberande yta för att den ska fästa, säger Allan Söderman till Svensk bokhandel.

– Jag trodde färgen skulle kladda mer efteråt och inte torka in i pappret ordentligt, men det var inget problem. Pappret höll också otroligt bra och blev inte alls knöggligt. Men det gäller att göra allt i rätt ordning. Först måla, sedan förtorka och sist lägga i press så det får torka över natten.

Han drar sig till minnes hur Göran Greider, som själv deltog i målandet, sade att det här “kommer bli en bok som färgar av sig på alla andra böcker”.

– Ja, det kan man räkna med, om man gnuggar lite. Har du två böcker i bokhyllan rakt emot så skulle jag tro att de får lite färg på sig. Det var också tanken från början, att den ska vara lite obekväm. Man får därför också boken i särskild påse när man köper den, säger Söderman.

Specialupplagan, med numrering och signering av författaren, kommer säljas i sju olika bokhandlar runt om i landet och finns endast i 100 exemplar.

Alexander Olsson

Det senaste från Nyheter

0 0kr