Generation X vill se “Maverick” i rekordfart

Nyheter.
Tom Cruise lockar “Top gun”-nostalgiker till biograferna (foto: Alberto Pezzali/AP)

BIOREKORD. Majoriteten av biobesökarna som sett “Top gun: Maverick” under premiärhelgen i USA var över 35 år. Nostalgiker som såg originalfilmen när den kom 1986 har vallfärdat till biograferna, vilket i kombination med en extra ledighetsdag i USA har resulterat i 156 miljoner dollar i intäkter, vilket motsvarar omkring 1,5 miljarder kronor, skriver The wrap.

Det är den fjärde bästa öppningen sedan amerikanska biografer öppnade igen ochMaveri dessutom bryter “Maverick” pandemimönstret – då främst en yngre publik har lockats av superhjältefilmer i storfilmssegmentet.

I stället är det biobesökare i 40-50-årsåldern som köper biljetter, över 55 procent enligt The wrap. Yngre personer hakar dessutom också på. 21 procent av publikhelgens biljettköpare var mellan 18-24 år, vilket antyder att filmen kommer att fortsätta locka publiken i stora mängder under hela juni.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr