ESC-vinnarna drog in miljoner till armén

Nyheter.
Oleh Psiuk i sin rosa mössa och resten av medlemmarna i Kalush Orchestra poserar med fans. Bandet auktionerat ut statyetten och mössan (foto: Mykola Tys/AP)

INSAMLING. Årets vinnare av Eurovision Song Contest, ukrainska Kalush Orchestra, har auktionerat ut vinnarstatyetten till förmån för den ukrainska armén.

Mikrofonen i glas, som bandet tilldelades i Turin för sin låt “Stefania” inbringade motsvarande nästan nio miljoner kronor i en auktion som genomfördes på Facebook på söndagen, rapporterar Sky news.

Även frontmannen Oleh Psiuks karaktäristiska rosa fiskehatt lottades ut, vilket inbringade motsvarande strax över tre och en halv miljoner kronor.

Omkring 31 000 personer från 56 länder deltog i auktionen, som tillät bud även i kryptovaluta. Det vinnande budet, 500 ethereum, lades av en europeisk kryptobörs.

Pengarna ska gå till den ukrainska armén. Bandet har tidigare meddelat att tanken är att köpa in tre avancerade drönare.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr