Cissi Wallin frias av tryckfrihetsjuryn

Nyheter.
Cissi Wallin frias av en tryckfrihetsjury (foto: Fredrik Sandberg/TT)

RÄTTEGÅNG. Debattören Cissi Wallin frias från anklagelsen om grovt förtal av en tryckfrihetsjury.

– Förvånade, enligt vår uppfattning är det grovt förtal, säger Fredrik Virtanens målsägarbiträde, advokat Frida Wallin.

Även Cissi Wallin är förvånad över juryns frikännande dom:

– Jag är väldigt chockad, säger hon.

TT: Varför det?

De gjorde sig besväret att väcka åtal med alla kostnader som det innebär, och med alla förtalsdomar efter metoo i tingsrätten och hovrätten trodde jag att det här bara var en fortsättning på det.

Cissi Wallin åtalades för grovt förtal för sin självbiografiska bok “Allt som var mitt – Historien som inte får berättas” som kom i augusti 2020 och som hon gav ut på eget förlag.

Men juryn finner alltså att tryck- och yttrandefrihetsbrott inte föreligger. Även målsägandens skadeståndsyrkande och åklagarens yrkande om att boken ska konfiskeras avslås.

Redan tidigare har hon blivit dömd för grovt förtal i tingsrätten efter att på sociala medier ha anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Den domen är överklagad till hovrätten.

Den händelse som hon refererade till ska ha inträffat 2006. Fem år senare gjorde Cissi Wallin en polisanmälan, Virtanen nekade till anklagelserna och förundersökningen lades ned i oktober 2012.

Torsdagens rättegång gällde i stället boken och åtalet är väckt av Justitiekanslern. Typiskt för yttrandefrihetsbrott är att JK är ensam åklagare och att ansvar prövas i en så kallad juryrättegång. Juryn sammanträder efter slutpläderingarna och meddelar sedan om den åtalade ska frias eller fällas. Själva domen presenteras i så fall senare.

Ytterst handlar åtalet om var gränsen för yttrandefriheten går. I sin bevisning citerar JK sju olika stycken från Cissi Wallins bok som anses vara brottsliga. Cissi Wallin förnekar att hon gjort sig skyldig till något brottsligt.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr