Bonniers startar rysk nättidning

Nyheter.
Bonnier News lyste tidigare i år upp DN-skrapan i Stockholm i Ukrainas färger (foto: Janerik Henriksson/TT)

UKRAINAKRIGET. Bonnier News och norska Amedia står bakom en satsning på en ryskspråkig nättidning med bas i Tallinn. Tidningen Reposts ambition är att ge en oberoende och sanningsenlig bild av kriget i Ukraina – riktad till rysktalande.

Dagens Nyheter har pratat med Expressens före detta chefredaktör Thomas Mattsson, som är involverad i projektet med titeln senior rådgivare.

–  Vi har sedan i maj anställt ryska journalister som har flytt från Moskva och Sankt Petersburg. Repost är anpassad för unga ryssar och väldigt designad och jobbar mycket med visuell journalistik, bilder och videor. Vi startar sajten på onsdag, säger han.

Repost ska vara en oberoende nättdning med “trovärdiga nyheter för en publik inom och utom Ryssland”. Ansvarig chefredaktör på plats i Tallinn blir Filipp Bakhtin, som tidigare styrt tidningen Esquire i Moskva. Även Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman medverkar i satsningen.

– Vi vet att vi på olika sätt kommer att utsättas för försök att stänga och blockera vår nättidning för de som inte har vpn-anslutning. Men vi kommer på olika sätt verkligen att försöka nå de ryska läsarna, säger han.

Finansieringen sker via en stiftelse där den norska lokaltidningskoncernen Amedia och Bonnier News tillsammans står som ägare.

Ann Edliden/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr