Boken trycktes samtidigt som Ukraina invaderades

Nyheter.
Martin Kragh (foto: Mikael Lundblad)

SAMMANTRÄFFANDE. Under samma dag som Ryssland invaderade Ukraina skickades Martin Kraghs bok Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin till tryck på Fri Tankes förlag. “Det vi gjorde var att vi bokstavligt talat stoppade pressarna”.

Den 24 februari i år invaderades Ukraina av Ryssland. Man skulle kunna tro att förlaget då skyndande med att få ut Martin Kraghs bok men snarare rörde det sig om ett osannolikt sammanträffande.

– Vi skickade boken på tryck samma dag som invasionen började. Det vi gjorde var att vi bokstavligt talat stoppade pressarna. Martin skrev om inledningen och lade till material om själva invasionen. Boken blev därför extremt aktuell, säger Christer Sturmark, vd på Fri Tanke, i en intervju med Svensk Bokhandel.

Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier. Hans forskning inriktar sig speciellt på Rysslands ekonomi och historia, och det är samma forskning som varit grunden till boken. Redan två år innan bokens utgivning hade han inlett projektet för en skildring av de ideologiska och idéhistoriska bakgrunderna bakom Putins agerande.

Christer Sturmark  påpekar hur Rysslands invasion inte bara är en slumpmässig handling utan att det bygger på just idéhistoriska och filosfiska resonemang. Bakom Putins beslut att anfalla Ukraina finns det en djupt rotad ideologisk tradition där också den ryssortodoxa kyrkan är involverad.

Sturmark uppskattar att cirka 6 000 exemplar har tryckts men att de redan tagit slut och att de beställt upp mot 6 000 nya exemplar. Han tror att boken kommer att leva länge och att det möjligen kommer behöva göras en andra upplaga som följer upp historien om invasionen.

Det var planerat att Martin Kragh skulle göra bokhandelsframträdanden men han har knappt hunnit med att lansera boken. Men han diskuterar förstås bokens ämne ofta i media nu.

– Så boken lanseras av den samtida nyhetsrapporteringen, konstaterar Christer Sturmark.

Alexander Olsson

Det senaste från Nyheter

0 0kr