Biennalen i Venedig stoppar regimtrogna ryssar

Nyheter.
Ett armeniskt verk som visades på konstbiennalen i Venedig 2015 (foto: Luigi Costantini/AP/TT)

SOLIDARITET. I protest mot den ryska invasionen av Ukraina meddelar konstbiennalen i Venedig att konstnärer med band till Rysslands regering inte är välkomna i år.

Ledningen för den prestigefyllda internationella utställning för samtida konst, hälsar samtidigt att beskedet inte gäller samtliga ryska konstnärer.

“För dem som motsätter sig den nuvarande ryska regimen kommer det alltid att finnas plats på biennalens utställningar”, skriver den i ett uttalande på onsdagen.

“Å andra sidan, så länge den rådande situationen kvarstår så avvisar biennalen alla former av samarbete med dem som har utfört eller ställt sig bakom denna blodiga aggressionshandling”, fortsätter uttalandet där det också betonas att närvaro av officiella ryska delegationer – eller personer på något vis kopplade till den ryska regeringen – inte kommer att tolereras.

Därmed sällar sig Venedigbiennalen till ett ökande antal kulturinstitutioner som inte tillåter personer eller grupper som står regimen i Moskva nära.

Den ryska paviljongen stängdes dock redan för några dagar sedan. Detta sedan Raimundas Malašauskas, kurator för den ryska paviljongen, meddelat att han lämnar sitt uppdrag i protest mot den ryska invasionen.

Den kommande konstbiennalen i Venedig öppnar i april och blir nummer 59 i ordningen.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr