Aliette Opheim söker i sitt eget mörker

Nyheter.
Aliette Opheim spelar huvudrollen i det psykologiska dramat “Mörkt hjärta” som har premiär på Discovery+ och Kanal 5 den 9 februari (foto: Jessica Gow/TT)

TV-AKTUELL. Först rollen som Kristi brud i “Knutby”. Nu en av huvudrollerna i det psykologiska dramat “Mörkt hjärta”. Jo, Aliette Opheim är fascinerad av mörkret i människan.

Fakta: Aliette Opheim

Ålder: 36 år.Familj: Sambo och två katter.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller (urval): “Sandor Slash Ida”, “Gangster”, “Snabba cash – livet deluxe”, “Johan Falk”, “Hassel”, “Patriot”, “Kalifat”, “Tjockare än vatten”, “Björnstad”, “Knutby”.

Aktuell: I “Mörkt hjärta” och “Svart krabba”.

– Det finns nåt intressant i det, säger hon till TT, och fortsätter:

– Det har fått mig att botanisera i mitt eget mörker. Det hände något efter det att jag fyllt 30, jag har börjat titta in i mig själv. Man måste nog lära känna sitt eget mörker för att kunna gestalta de man spelar.

I “Mörkt hjärta”, som nu har premiär på Discovery+ och Kanal 5, spelar hon en kvinna som är engagerad i Missing People och som går sin egen väg i jakten på en man som försvunnit ett par år tidigare och där polisen verkar ha gett upp. Berättelsen bygger på ett verkligt fall som utspelades i Småland för ett tiotal år sedan. Gustav Möller, som gjorde den hyllade filmen “Den skyldige”, har regisserat.

– Det var ett fantastiskt manus, så välskrivet och spännande och det var en dröm att få ge sig in i det, speciellt när jag hörde att Gustav Möller och Gustav Lindh var med. De fem avsnitten gjordes medvetet som om de var en lång film, det märktes på tempot, säger Aliette Opheim.

Träffade inte Waldau

När hon spelade in “Knutby” hade Aliette gärna träffat Åsa Waldau, men det blev inte av. Och hon träffade inte heller den kvinna som hon spelar i “Mörkt hjärta”.

– Vi valde det. Gustav Möller hade kontakt med henne, men det var bra att jag inte blev influerad av att träffa henne.

Även om det är en kriminalhistoria är “Mörkt hjärta” inte en vanlig whodunnit. Redan i avsnitt två vet vi i publiken vad som hänt.

– Det hade gått att göra vanlig krim av det, men det var viktigare att berätta om varför det blev så här. Det är det som är kul med konst, att försöka förstå människorna mer.

“Är kontroversiell”

Kvinnan hon spelar har ifrågasatts inom Missing People, eftersom hon börjar en egen brottsutredning vid sidan av sökandet efter en eventuell kropp.

– Jag har förstått att hon är kontroversiell. Hon är flitig, hon lyckas där polisen går bet, men samtidigt kan man ifrågasätta hennes metoder. Jag vet egentligen inte vad jag tycker om det.

Efter roller i bland annat hyllade “Kalifat” känner Aliette Opheim att hon har gjort sina hundår i yrket, hon har numera möjlighet att sovra i de erbjudanden hon får.

– Det gäller att lotsa och hitta rätt. I tv-världen just nu finns det mer kvantitet än kvalitet.

Drömmen, det är att få gå tillbaka i tiden, att få vara med i ett klassiskt kostymdrama.

– Det skulle vara en utmaning, det är något jag inte har gjort.

Och så vill hon vara med i någonting skrivet av John Ajvide Lindqvist.

– Han skriver så bra, han skapar sådana världar. Med mörker.

Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Aliette Opheim

Ålder: 36 år.Familj: Sambo och två katter.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller (urval): “Sandor Slash Ida”, “Gangster”, “Snabba cash – livet deluxe”, “Johan Falk”, “Hassel”, “Patriot”, “Kalifat”, “Tjockare än vatten”, “Björnstad”, “Knutby”.

Aktuell: I “Mörkt hjärta” och “Svart krabba”.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr