Ai Weiwei i Stockholm för att inviga skulptur

Nyheter.
På onsdagen invigdes en ny utomhusskulptur av konstnären Ai Weiwei utanför Nationalmuseum i Stockholm – ett verk med flyktingkrisen som tema (foto: Anders Wiklund/TT)

FLYKTINGKONST. Den kinesiske och politiskt kontroversielle konstnären Ai Weiwei är på besök i Stockholm och invigde igår onsdag sitt konstverk “Arch” utanför Nationalmuseum.

Museet publicerar på Instagram ett inlägg där konstnären poserar framför det 12 meter höga konstverket i polerat rostfritt stål, som ursprungligen gjordes för en utställning i New York 2017.

Skapelsen påminner om en fågelbur med en öppen passage igenom och enligt Ai Weiwei symboliserar silhuetten av två sammanflätade mänskliga figurer den fria passagen för alla folk och vädjar om en värld utan gränser.

Till Sveriges Radios Kulturnytt säger konstnären att han tycker att skulpturen passar bra i Stockholm som tagit emot flest flyktingar per capita i Europa.

– Ganska imponerande. Nästan allt visar på att Sverige är mycket öppet, säger Ai Weiwei, som själv sedan några år tillbaka bor i Berlin.

Avtäckningen av “Arch” ägde rum i samband med Brilliant Minds årliga sammankomst i Stockholm. Konferensen – som 2015 skapades av Spotify-grundaren Daniel Ek och tidigare Avicii-managern Ash Pournouri – är en exklusiv konferens för världens techelit och har i år talare som Malala, Esther Perel, Alicia Keys, Gabriela Hearst, Edward Norton och Alexis Ohanian på programmet.

“Arch” är den första i en serie av offentliga kulturinstallationer som Brilliant Minds kommer att stödja i Stockholm under de kommande fem åren, skriver digitala konst- och designplattformen FAD Magazine.

Kristina Erkenborn/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr