Agneta Klingspor avliden

Nyheter.
Agneta Klingspor (foto: Niklas Larsson/TT)

BORTGÅNG. Författaren Agneta Klingspor har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar familjen för TT.

Agneta Klingspor föddes 1946 i Lysekil och växte upp i Uddevalla. Hennes debut skedde 1977 med dagboksromanen “Inte skära bara rispa” som fick en uppföljare i Nyckelroman: 1977–1992 (1994).

Även romanen “Framkallning” (1999) har självbiografisk karaktär och handlar om förhållandet till fadern.

Hennes sista bok var romanen “Går det åt helvete ska jag ändå dö” från 2016.

Böckerna utgår i princip alltid från hennes eget liv.

– Jag har en väldigt oromantisk syn på mig själv. Jag ser på mig själv kort och gott som ett material och det är det materialet jag arbetar med, sade hon i en intervju med TT om romanen “Stängt pga hälsosjäl” (2010)

Boken gestaltar en kvinnas alltmer avskalade existens efter ett sjukdomsbesked och texten kom till eftersom det som fanns i genren var så “tradigt skrivna”, menade författaren.

I sin bok gestaltar Agneta Klingspor såväl ångesten som ilskan, dödsrädslan och den där oförklarliga ömheten hon vid sällsynta tillfällen känner för cancern som slagit bo i hennes bröst.

Klingspor har publicerat såväl poesi som prosa. Hennes författarskap har en feministisk tendens, präglas av en ovanlig erotisk öppenhet och sägs ha ett särskilt öga för det tragikomiska. Hon har främst vunnit uppskattning för sina äventyrligt spontanistiska improvisationer.

Agneta Klingspor blev 76 år.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr