Houellebecq tillbaka med ny politisk roman

Nyheter.
Michel Houellebecqs romaner väcker ofta både kritik och beundran (foto: Martin Meissner/AP/TT)

BOKSLÄPP. Litteratur-Frankrikes “enfant terrible” Michel Houellebecq är tillbaka med en ny roman. “Anéantir” (ungefär tillintetgöra, förstöra) utspelas under det franska presidentvalet 2027, skriver The Guardian..

Houllebecq lägger sig nära verkligheten i romanen där Marine Le Pen har trätt tillbaka som ledare för Nationell samling samtidigt som ytterhögermannen Éric Zemmour fortfarande orsakar kontroverser. Andra som figurerar i boken – dock utan namn – är den nuvarande presidenten Emmanuel Macron och finansminister Bruno Le Maire (som är vän med Houellebecq).

Det är inte första gången som den franske författaren skriver satiriskt om samtiden. 2015 gav han ut romanen “Underkastelse” som utspelas i ett Frankrike, där en muslimsk politiker just har tillträtt som president. Recensionerna av “Anéantir” har än så länge varit huvudsakligen positiva, men magasinet L’Obs menar att boken är för lång och beskriver den som “en gäspning”.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr