Noterat: Om kungligheter och pengar

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

ABORIGIN. Från Australien meddelas att man inte tänker låta en bild på Charles III finnas med på de nya femdollarsedlarna. I stället väljer man ett porträtt av en aborigin, en representant för landets ursprungsbefolkning.

Den nyzeeländska sedeln av samma valör hade länge en fin  bild på Sir Edmund Hillary mot Himalaya vars topp som han 1953 samman med sherpan Tenzing var den förste att bestiga och klara sig levande ner från. I Paul Clements nyutkomna biografi “Jan Morris, Life from both sides” (Scribe) kan man läsa hur denne journalist som då ännu hette Ian Morris – senare bytte han kön och förnamn och blev en av vår tids stora reseskildrare –  såg till att nyheten kablades till London i tid för kröningen av Elizabeth II. Så visst förtjänade biodlaren Hillary att hamna på en sedel.

Många år senare vandrade vi förbi hans sommarhus på en semesterort vid havet söder om Auckland. Den långe Sir Edmund skymtade vid huset. Vår oförvägna äldsta dotter gick fram till honom, blev vänligt bemött och fick hans signatur på sedeln.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

 

Det senaste från Noterat

0 0kr