Noterat: Modern dejting i dagens Sverige

Noterat.
dejting, dejtning, kärlekens villkor, dagens Sverige, Ikea
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

DEJTING. Den svenske mannens mesiga initiativlöshet i dejtingsammanhang var ämne för debatt på kultursidorna förra året. Det var en mycket signifikativ debatt som kokade ner till vem som skall betala för kaffet. En svensk kvinna i Italien gillade såklart bjudmiddagar, drinkar och blommor men tröttnade till slut på bli berövad sin agens helt. ”Alltså jag kan faktiskt betala själv någon gång ”

I sammanhanget kan det vara värt att betänka det språkhistoriska faktum att kavalleri, kavaljer och chevaleresk hänger samman. Det är ord från en tid när en redig karlakarl skulle vara officer och både kunna hantera hästar och kvinnor. Det är månne en smula modernare att anse att kvinnan är kompetent nog att hantera sig själv, och inte falla tillbaka på den tid när hon mest skulle vara ljuv i salongerna och spela Schuberthammarklaver. Så hur dejta svenskt och modernt? På Ikea såklart, denna sublima inkarnation av vår folksjäl. Så pass traditionell kan mannen kanske vara att han står för en köttbullstallrik med lingondricka. Allt hos en tilltänkt hjärtans kär kan testas här. Hur kompromisslöst gapig drama queen kan hon bli vid en diskussion om sofftyger? Hur hanterar han barnskrik ? Hur maskulint mothuggande är mannen i den här miljön eller hade han kanske kunnat säljas som ”Dörrmattan Stig”?

Om ni väljer sitta kvar i restaurangen så spela gärna kortspelet Uno. Det bygger på tur så ingen risk att mannen låter kvinnan vinna. Å andra sidan finns det alltid lite regler man inte är säker på, och här kan storsintheten komma fram. Och hur skadeglad är hon egentligen när hon lägger ut ett plus4-kort ? Ni ser, det är bara att ta bussen till närmsta handelsområde och se om ni faller för varandra. Kan man bli kär på Ikea så är det äkta kärlek. Bland allt präktigt och sterilt syns en potentiell partners inre skimmer så mycket tydligare.

JESPER NORDSTRÖM

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr