Noterat: Miniatyrmålare på Nationalmuseum 

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

KONST. Utställningen ”Mysteriet Peter Adolf Hall. En svensk miniatyrmålare i 1700-talets Paris” har just öppnat på Nationalmuseum, med ett sjuttiotal av hans verk.

Förre museichefen Jan Torsten Ahlstrand visste mycket om honom – de kom båda från Borås. I ett e-mail för några år sedan skrev han att ”Peter Adolf Hall (Pierre Adolphe Hall) är den ende konstnären från Borås som har lyckats uppnå internationell ryktbarhet. Han blev – som det har sagts – ’miniatyrens van Dyck’. NM har 53 miniatyrer av Hall, Louvren 44, men Borås konstmuseum är god trea med sina 20 miniatyrer – före såväl Wallace Collection i London som Sinebrychoff i Helsingfors.”

Om Ahlstrand fått leva (han var en av de första att avlida i covid) hade han varit självklar att skriva texten till utställningskatalogen. Under åtta år var han kultur- och museichef i Ystad, och dubbelt så länge för Skissernas museum i Lund. Han forskade och skrev om modernisten Gösta Adrian Nilsson – GAN som han hade målningar av, några nu sålda på Bukowskis. Han var fil lic i konsthistoria – konstvetare ville han inte kallas – med ett ofelbart minne.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr