Noterat: Ett danskt förlag värt att uppmärksamma

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

HÖSTUTGIVNING. Det ledande danska förlagshuset i Klareboderne i Köpenhamn, Gyldendal, ångar på. Novemberutgivningen imponerar, inte minst för att man månar om klassikerna. Man ger ut på nytt de tre delarna av Tolkiens Ringenes Herre, Dostojevskijs Forbrydelse og straf och en luksusudgave av Tolstojs Anna Karenina, vidare Hamsuns Sult och hans Pan (i reviderat skick – behövs det?) och Marlen Haushofers Væggen, den skrämmande romanen om den ogenomträngliga glasväggen i Alperna.

Man fortsätter Tove Ditlevsen-given med en ny upplaga av Barndommens Gade, och ger ut en jubilæumsudgave av Susanne Brøggers Tone. Bland nya fördanskningar samsas Kerstin Ekmans Tullias verden med Rachel Cusks senaste, Det andet sted. Tove Thage skriver om de senaste hundra åren av danskt modefotografi, och Bente Scavenius om sitt livs bilder.

Intressantast nu i november är nog Bo Lidgards statsministerbiografi JOK (inte ens i Danmark är den akronymen lika känd som FDR eller JFK), om Jens Otto Krag. På omslaget ses han med sin hustru aktrisen Helle Virkner – inne i boken finns säkert foton på den han tidigare var gift med, Birgit Tengroth.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

Noterat: Domstolstrots

HÄXJAKT. Under 1990-talet förmedlades  mer än lovligt många advokatserier via min tjock-tv,
0 0kr