Noterat: Antivaxxare skymfar Förintelsens offer

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

Den fjärde Genevekonventionen och Nürnbergkoden från 1949 överlappar delvis genom att ta upp de civilbefolkningsrättsliga utmaningar som andra världskriget innebar. Nürnbergkoden specifikt handlar om medicinska experiment och alla hyfsat bildade och kloka inser att det är en reaktion på vad som hände under Förintelsen och kanske specifikt i Auschwitz i form av Joseph Mengeles experiment.

Men inom antivaccinvärldens snurriga och osmakliga värld har den nu börjat användas som anklagelseskrift mot vaccin. Som om att få en spruta skulle ha något gemensamt med få sina sår fyllda med gödsel för utforska hur infektioner kan börja och sprida sig. Ett exempel på ett av Mengeles experiment. Att använda en krigsrättslig konvention sprungen ur detta för att bedriva kampanj mot vetenskapen och insinuera att vaccin också är ett experiment som strider mot folkrätten är absurt och framför allt en skymf mot Förintelsens offer.

Själv hoppas jag att antivaccinrörelsen fortsätter vara sin egen värsta fiende dock och att den slutligen kollapsar ner i sin egen dynga. Att det till slut blir så rättshaveristiskt absurt att de mer och mer framstår som de clowner de är.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr