Noterat: 1066 svenska böcker från tusen år

Noterat.

Noterat
SAMLINGSVERK. Av det halvannat hundratal litterära sällskap som finns i Sverige är drygt hundratjugo listade på slutet av Sverige läser!, en pocketbok som deras samarbetsorganisation DELS just har gett ut, med ett fint omslag av Lars Lerin. De fem i redaktionen har all heder av denna läsfrämjande bok fylld av korta notiser om läsvärda böcker, med den hitre gränsen satt till år 2000.

Av de tolv underavdelningarna är den om Epik – romaner, noveller och självbiografier – störst. Mycket finns med, något saknas. Man letar förgäves efter Walter Ljungquist, och till exempel John Karlzén kunde gärna ha uppmärksammats. Herbert Tingstens Mitt liv nämns men inte Ernst Wigforss Minnen, lika lite som Sven Lidmans märkliga memoarer och man får inget veta om Knut Ahnlunds mästerliga bok om Sven Lidman. I fråga om Hjalmar Bergman listas Erik Hjalmar Linders bok om honom från 1940 som säkert är omöjlig att få tag på, inte hans magnifika biografi i tre band från långt senare.

Så där kan man hålla på, men ”alllt göres för sina förtjänsters, intet för sina fels skull”, det påpekade redan Thorild. Sverige läser! är en lika angelägen som välkommen bok.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr