Inspirerande om estradören och provokatören Karl Gerhard

Litteratur.
I boken “Karl Gerhard: Estradör och provokatör” lyckas ändå Kalle Lind att teckna ett personligt och intressant porträtt av en de mest framstående estradörerna och provokatörerna i svensk historia. (Foto: Historiska Media)
I boken “Karl Gerhard: Estradör och provokatör” lyckas ändå Kalle Lind att teckna ett personligt och intressant porträtt av en de mest framstående estradörerna och provokatörerna i svensk historia. (Foto: Historiska Media)

BIOGRAFI. “Förhoppningsvis kan Kalle Linds utmärkta bok inspirera fler att axla Karl Gerhards roll som samhällskritisk underhållare och att rakryggad stå upp mot orättvisor och för mänskliga rättigheter,” skriver Mathias Jansson.

Karl Gerhard: Estradör och provokatör av Kalle Lind
Historiska Media

“I dessa tider är det svårt att inte skriva satir” konstaterade den romerska satirdiktaren Juvenalis. Ett uttalande som revymakaren Karl Gerhard skulle skriva under på. Hade Karl Gerhard levt idag skulle han inte haft några problem att hitta nya ämnen till sina samhällskritiska visor. Den kända kupletten “Den ökända hästen från Troja” skulle inte handla om Sveriges tveksamma inställning till nazityskland under andra världskriget, utan kanske om vår undfallenhet mot Turkiet i Natoförhandlingarna och “Jazzgossen” skulle inte handla om moderiktiga och sysslolösa unga män på 1920-talet utan förmodligen om influencers eller deltagare i Paradise hotell.

Idag är väl Karl Gerhard ganska okänd hos en yngre publik. Vilket kanske inte är så konstigt både till innehåll och form har Karl Gerhards revyer passerat sitt bäst före datum. I boken “Karl Gerhard: Estradör och provokatör” lyckas ändå Kalle Lind att teckna ett personligt och intressant porträtt av en de mest framstående estradörerna och provokatörerna i svensk historia. För det är nog många som kan tacka Karl Gerhard för att han banade vägen och satte ribban för den samhällskritiska och satiriska visan från Hasse och Tage, via Magnus Uggla, humorgruppen Grotesco och alla andra personer som idag levererar samhällskritik på ett humoristiskt sätt.

Karl Gerhard växte upp i Stockholm, men familjen hade sin bakgrund i den småländska myllan, så att spela teater fanns inte på faderns karta, men redan som ung gick Karl Gerhard sin egen väg och trotsade fadern. Nu var det inte revyscenen han eftersträvade i första hand utan den seriösa teatern och de klassiska pjäserna. Efter några års kringflackande i landet med roller i pjäser av Strindberg och Ibsen, som aldrig blev någon större succé, drogs han enligt egen utsago motvilligt in i revybranschen. Det skulle visa sig vara en lyckoträff där han med tiden både uppträdde på scenen, skrev texter och blev teaterdirektör. Under mellankrigstiden var Karl Gerhard det stora namnet inom revysverige med en imponerande produktion och succéer på löpande band bakom sig.

Det Karl Gerhard gör är att han under 1920-talet förnyar revyn genom att tillföra djärva och ibland kontroversiella samtidskommentarer i sina texter. Här återfinns en blandning av nyheter, politiska kommentarer och skvaller, förklädda i sinnrika rim med förtäckta referenser för den invigda publiken.

När andra världskriget bryter ut och nazisterna tar makten i Tyskland, blir hans samhällsengagemang och kritik mot nazismen allt starkare och attackerna i revyerna mot etablissemanget fränare. Den publik som tidigare lockats av det djärva och lite elaka i revyerna sviker nu när det blir en mer allvarlig och mörkare ton i texterna. Till och med regeringen vill lägga munkavle på Karl Gerhard när han framför “Den ökända hästen från Troja”, med sin allt för öppna kritik mot nazisterna.

Köp Poeter mot krig!

Stöd Ukrainas folk - Köp Poeter mot krig! 68 kr
Läs mer

Kalle Lind har skrivit en läsvärd bok om estradören och provaktören Karl Gerhard. För Karl Gerhard är en person som har ett lika starkt behov att underhålla och stå i rampljuset som att rakryggad stå upp för sina åsikter. Han är inte rädd för att säga obehagliga sanningar och provocera sin omgivning. Boken tecknar också ett historiskt dokument om den svenska revyscenen under främst 1920 till 1950-talet, en turbulent tid i svensk historia, med världskrigen hängande som en svart skugga över allting.

Det som gör boken aktuell är att man kan se oroväckande paralleller till dagens samhälle och situationen under mellankrigstiden med det glada 20-talet, börskraschen, högerpopulismen och de ökade polariseringarna i samhället. För historien har en tendens att återupprepa sig eller för att citera Karl Gerhard ur inledningen av kupletten “Den ökända hästen från Troja”: “Allting går igen ur tidens grums och mögel / Stiger fram en skrämmande fantom”. Förhoppningsvis kan Kalle Linds utmärkta bok inspirera fler att axla Karl Gerhards roll som samhällskritisk underhållare och att rakryggad stå upp mot orättvisor och för mänskliga rättigheter. För som sagt idag är det inte svårt att skriva satir.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr