Ett fantastiskt tidsdokument

Litteratur.
Att jobba hemifrån kräver kreativa lösningar. Ett av fotona i Daniel Nilssons bok. Jessica Håkansson och Jonas Larsson, lärare. Kattställning och fåtölj. (Foto: Daniel Nilsson)

FOTOBOK. Hemmakontor av Daniel Nilsson är en fantastisk dokumentärskildring av en väldigt annorlunda tid i modernt arbetsliv, skriver Mathias Jansson. 

Hemmakontor av Daniel Nilsson
Bokförlaget Arena

En sak vi kommer att komma ihåg av coronapandemin är de utmaningar som följde med att plötsligt tvingas jobba hemifrån och skapa ett eget hemmakontor. Den Malmöbaserade frilansfotografen Daniel Nilsson har i fotoboken Hemmakontor dokumenterat denna speciella situation som många fick lov att anpassa sig till.

På insidan av pärmen finns ett citat: ”När barnen kommer hem så brukar jag flytta in i garderoben. Där sätter jag mig på golvet och stänger dörren så de inte kan komma in.” Barn, husdjur och partners kunde under hemarbetet bli en påfrestning när man var tvungen att sitta i lugn och ro för att kunna koncentrera sig på videokonferensen med kollegerna. Och var ska man hitta en presentabel och ergonomisk korrekt arbetsmiljö när du måste sitta hemma hela dagarna och jobba, och dessutom ska du synas på bild i viktiga affärsmöten? En garderob, balkongen, källaren, sängen, pingisbordet, strykbrädan eller en boktrave? Kanske kan det vara lösningen på problemet? De kreativa lösningarna var många under pandemin för att få till en tillräckligt bra arbetsmiljö på hemmakontoret.

Daniel Nilsson varvar i boken fotografier från olika hemmakontor med korta intervjuer som berättar om hur personen kom på just den där ”geniala” lösningen på sitt hemmakontor. Såväl texterna som bilderna är intressanta och roliga.

Fotografierna är en kombination av hemma-hos-reportage och på-jobbet-dokumentär på samma gång. Vi får möta verksamhetsutvecklaren som sitter i sängen med en plastback som skrivbord, gymnasieläraren som står vid strykbrädan och arbetar, koordinatorn som paxade husbilen när det blev för högljutt inomhus, professorn som sitter vid pingisbordet och docenten som ligger i en hängmatta i pannrummet.

Hemmakontor är en fantastisk dokumentärskildring över en väldigt annorlunda tid i modernt arbetsliv. Det är en bok som jag tror alla kommer att känna igen sig i och igenkännande dra på munnen över de olika lösningarna – eller irriterat utbrista “varför tänkte jag inte på det?”.

MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr