En mystisk och svårfångad fisk

Litteratur.
Gäddbibeln. Överst t h: Tobias Fränstam. Inunder: Johan Tell.
Gäddbibeln. Överst t h: Tobias Fränstam. Inunder: Johan Tell.

FACKBOK. Mathias Jansson har läst “Gäddbibeln” och anser att det är en bok för alla som vill förstå mer om den mystiska och svårfångade gäddan. Därtill lovordar han utformningen och bildmaterialet.

Gäddbibeln av Tobias Fränstam
med Johan Tell
Bokförlaget Max Ström

När jag var liten drömde jag om att fånga den stora gammelgäddan. Någon gammelgädda blev det nu aldrig. På sin höjd någon gäddsnipa, men hade jag läst Tobias Fränstams bok ”Gäddbibeln” så hade mina chanser varit betydligt bättre. För det är en bibel i den bemärkelsen att den tar upp det mesta man behöver veta om gäddans biologi och hur man kan fånga den.

Tobias Fränstam är en hängiven gäddfiskare från barndomen, men också utbildad fiskebiolog och är sedan många år engagerad i organisationen Sportfiskarna. Så det finns en hel del kunskap och erfarenheter att ösa från när det gäller hur gäddan lever, jagas och kan fångas. ”Gäddbibeln” tar upp gäddans biologi, var du kan hitta gäddan i olika typer av vattendrag (med exempelkartor), vilka fiskedrag som fungerat bäst genom historien, och hur du sedan kan tillaga din fångst.

”Gäddbibeln” är inte bara en bok om hur du kan fånga storgäddan, utan även en bok som tar upp hur man förvaltar fiskbeståndet och arbetar med fiskevård för att få ett hållbart och långsiktigt fiske som kan gagna alla. För även gäddan är hotad från olika håll med klimatförändringar, hårt fiske, vattenreglering och försvunna våtmarker som hotar gäddans lekplatser. Fränstam har under många år arbetet med gäddfabriker, som handlar om att återställa gamla våtmarker som gäddan behöver för att leka och med att öppna upp vandringsleder i åar och vattendrag som hindrar gäddan att ta sig till gamla lekplatser.

Köp Poeter mot krig!

Stöd Ukrainas folk - Köp Poeter mot krig! 68 kr
Läs mer

Gäddbibeln är också en bibel i bemärkelsen att den främst riktar sig till de redan trogna, gäddentusiasterna och de inbitna sportfiskarna med sina ganska detaljerade tips på hur, var och när man fiskar gädda, blandat med författarens fiskehistorier och gäddbiologi.

Gäddbibeln är en fint utformad bok med ett bra bildmaterial, något som har blivit ett signum för bokförlaget Max Ströms bokutgivning. Det är en bok för alla som vill förstå mer om den mystiska och svårfångade gäddan som lockade och gäckade oss när vi i barndomen var ute och fiskade.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr