Att förenkla det svåra med Amerika

Litteratur.
"The Headless Horseman Pursuing Ichabod Crane" (1858). Målning av den amerikanske konstnären John Quidor, som avbildar en scen i Washington Irvings novell från 1820, "The Legend of Sleepy Hollow".
“The Headless Horseman Pursuing Ichabod Crane” (1858). Målning av den amerikanske konstnären John Quidor, som avbildar en scen i Washington Irvings novell från 1820, “The Legend of Sleepy Hollow”.

KULTURHISORIA. Boken sätter in amerikanska maktstrukturer i ett större sammanhang och ger en slags snabbgenomgång av några av de mörkare sidorna av USA. Det menar Lis Lovén som läst Amerikanska mardrömmar av Per Leander.

Amerikanska mardrömmar av Per Leander
Carlssons förlag

Per Leanders Amerikanska mardrömmar förenklar olika nedslag i USA:s kulturhistoria. Men när jag använder ordet förenkla menar jag inte att boken på något sätt är dålig, tvärtom. Men hur beskriver man en nation på ett så lättfattligt sätt så att fakta och berättelser inte blir svårtuggade? Amerikanska mardrömmar är trivsamt skriven och belyser vissa amerikanska företeelser och händelser, myter och fakta, händelser, personer och allt som följer med.

Oftast ser Leander skeenden i historien i ett klassperspektiv och detta breddar förståelsen av till exempel häxprocesserna, rasismen, inbördeskriget, filmerna, litteraturen, konspirationsteorierna, vilka presidenter som väljs  och mycket mer.

Flera kända personer får skildra det svåra och hemska med kommunistskräck, folkmord, japanska fångläger och personer som tvingats dölja sin homosexualitet. Här bjuds på korta berättelser om Frank Sinatra, Walt Disney, Lincoln, J F Kennedy, Washington. George Bush, Clinton, Donald Trump, Barack Obama och ja, många andra personligheter i den amerikanska kulturen. Allt sätts, som sagt, in i ett sammanhang som blir begripligt när nu denna nation ändå är så ung som den är. Vissa författare nämns också för att avslöja den skräck som döljer sig i myter om spöken och huvudlösa män i den kulturella amerikanska kontexten. Vad skrev man om och varför?

Leanders uppdrag är att avtäcka den optimistiska framgångsmyten om ett Amerika som någonstans försöker dölja mardrömmen bakom medelklassvillornas konformism. Om alla kan ta sig upp och lyckas får kanske denna myt människor från alla klasser att tro på ett gott USA. ”Make America great again?” Det ärkekonservativa, rent av reaktionära och ibland högerextrema USA vill inte sätta in skeenden i en större, mer förståelig kontext. Kanske är det därför som man bara kan beskriva Amerika i några korta nedslag. Så att detta att genom bisarra och mardrömslika nedslag skärskåda en kulturhistoria blir lättsamt intressant i denna bok. Jaha, tänker man, så kan det vara.

Köp Poeter mot krig!

Stöd Ukrainas folk - Köp Poeter mot krig! 68 kr
Läs mer

Rent marknadsmässigt ekonomiskt och pragmatiskt imperialistiskt har Amerika baktankar med sitt intresse för omvärlden. Så myterna och personkulten kring till exempel Lincoln ses i denna bok ur ett annat perspektiv. JF Kennedy var inte riktigt så fredsälskande som man vill tro. För hur var det med hans antikommunistiska böjelse? Hans intresse för att krossa Kuba?  Kanske drivs inte alla ”goda” politiker av antirasism, utan mera av ekonomiska intressen. Kanske inte ens politiker som Barack Obama är tillräckligt radikal för att kunna styra upp svårigheterna Amerika står inför? Vi får även följa Malcolm X väg till bildning och förståelse av att inte alla vita personer är hemska.

Ja, kapitalismen har sin egen logik. Obetydliga personer som dör har inget försäljningsvärde. Men om massmördaren är en elegant eller intelligent person, en som säljer lösnummer, så väcks en bisarr fascination för honom (det är oftast en han.)

Jag saknar nog ändå en annan berättelse om Clintons påstådda sexuella trakasserier. Jag hade velat läsa utifrån Monica Lewinskys perspektiv om vad som egentligen hände i Vita huset. Inte minst med tanke på den mardröm hon genomled på grund av medias mobbning. Men på det stora hela är det en bra bok.  En snabbgenomgång av några av de mörkare sidorna av USA. Boken sätter helt enkelt  in amerikanska maktstrukturer i ett större sammanhang, och det behövs.

ANVÄND DENNA!
LIS LOVÉN
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr